Turun Piha & Puutarha -messut 2016

Turun Piha & Puutarha -messut järjestettiin 1.-3.4. Turun Messukeskuksessa. Vaikka messut avautuivat yleisölle perjantaina, monen näytteilleasettajan messuviikko alkoi jo keskiviikkona, kun messupisteitä ryhdyttiin rakentamaan. Tällainen oli tilanne myös perinnekasviosastolla. Kahden päivän aikana osastolle rakentuivat omiin nurkkiinsa Luonnonvarakeskuksen toimintaa ja Louhisaaren kartanomuseota esittelevät pisteet sekä museologian opiskelijoiden suunnittelema näyttely Kupittaan siirtolapuutarhasta. Tämän lisäksi osaston keskelle sijoitettiin 16 viljelylaatikkoa perinnekasveineen. Osaston taustalla oleva, Louhisaaren kartanoa kuvaava kangas antoi viljelylaatikoiden kanssa messukävijöille hieman esimakua siitä, miltä Louhisaareen kesällä avautuva kalmilainen hyötypuutarha tulee näyttämään.

DSC_0911

Viljelylaatikot rakennettiin paikan päällä torstaina.

DSC_0906

Siirtolapuutarhan valokuvanäyttely rakentuu.

DSC_1007

Valmiit laatikot kasveineen. Taustalla Louhisaaren kartano, jonne perustetaan kevään aikana hyötypuutarha.

DSC_0924

Kävijöitä alkaa kerääntyä messuosastolle. Taustalla oikealla Kupittaa-näyttely, vasemmalla Luonnonvarakeskuksen messupiste.

Luonnonvarakeskuksen pisteellä pääosassa olivat tänä vuonna perunat, erityisesti Vaaniin Herkku. Tämä maatiaisperuna on perimätiedon mukaan Pommerin sodan tuliainen, jota on viljelty erityisesti Satakunnassa. Nimensä peruna on saanut Euran Vaaniinkylässä sijaitsevasta Vaaniin kartanosta, josta herkkuperuna on levinnyt lähialueille. Luonnonvarakeskus sai perunan tutkittavakseen harrastelijaviljelijä Heimo Outolalta, jonka suvussa Vaaniin herkkua on viljelty jo yli sadan vuoden ajan. Vaaniin Herkkuun pääsee tutustumaan myös tulevana kesänä Louhisaaren hyötypuutarhassa. Perunoiden lisäksi perinnekasviosastolla kuultiin Luken tutkijoiden esityksiä vanhoista omenalajikkeista.

DSC_0967

Vaaniin Herkku oli esillä Luken messupisteellä.

DSC_0946

Luonnonvarakeskuksen tutkija Maarit Heinonen luennoi perjantaina Louhisaaren ryytimaan herkkulajikkeista A-hallin Puutarhalavalla. Mukana oli myös Vaaniin Herkkua viljelevä Heimo Outola.

Turun yliopiston museologian opiskelijoiden näyttely esitteli Kupittaan siirtolapuutarhan vaiheita vuosien varrella. Puutarhaan tutustuttiin sekä uusien että vanhojen valokuvien avustuksella. Jokaisena messupäivänä paikan päällä opiskelijoiden kanssa päivystivät myös siirtolapuutarhan toimijat, jotka kertoivat kävijöille puutarhasta. Näyttelyn yhteydessä myytiin myös siirtolapuutarhasta peräisin olevia taimia, mm. harjaneilikkaa sekä auringontähteä. Siirtolapuutarhaa pyritään nyt avaamaan entisestään kaupunkilaisille mm. erilaisten tapahtumien kautta. Tietoa puutarhasta ja ajankohtaisista tapahtumista löytyy esim. yhdistyksen kotisivuilta, Facebookista (Kupittaan siirtolapuutarha) sekä paikallislehdistä (esim. Turun sanomien Minne tänään -palsta). Juuri nyt aiheesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Turun pääkirjastossa, jonka aulassa on esillä siirtolapuutarhaa käsittelevä Puutarhan kesä –valokuvanäyttely. Näyttely koostuu Pertti Dahlströmin ottamista valokuvista, joista osa oli nähtävillä myös puutarhamessuilla. Näyttelyn ovat järjestäneet Turun kaupunginkirjasto ja Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry ja siihen voi käydä tutustumassa huhtikuun ajan.

DSC_1045

Sunnuntaina perinnekasviosastolla kuultiin tarinoita Kupittaan siirtolapuutarhasta.

Kupittaan siirtolapuutarhasta, Louhisaaren ryytimaasta ja Vaaniin Herkusta on luvassa lisää asiaa kevään aikana, pysykää siis kuulolla!

Kiitos kaikille messukävijöille ja nähdään taas ensi vuonna!

Jätä kommentti